Artikel i Härliga hund 

Artikel då dagis Hildebrand var med i Härliga hund. :) 

Funderar du på att boka dagisplats för din fyrbenta familjemedlem? Kanske har du redan bestämt ett dagis? Då är det dags att förbereda både dig och hunden för inskolning! 
För att ta reda på hur en ”vanlig” inskolning går till fick Härliga Hund hänga med när border collie-labbeblandningen Selma skulle skolas in och passade då givetvis på att få personalens bästa tips för hur du förbereder din hund för inskolningen.
Omskolning
När vi träffas sitter Selma mellan sin mattes knän i personalens fikarum på hunddagiset Hund i Centrum i centrala Göteborg och låter sig villigt klias på bröstet. Hennes ögon är lugna och glada – men så är hon inte heller ny på dagiset utan ska göra en omskolning. Det fungerar på samma sätt som en inskolning med skillnaden att personalen känner alla inblandade hundar väl – och hundarna känner personalen.
Ta det lite lugnt
– Selma behöver komma till en ny grupp nu, därför flyttar vi henne. Hon vill ta det lite lugnare så hon ska flytta in hos några som är lite äldre, säger matte Elinor Vestergaard. Selma är två år och Elinor och hennes man visste redan från början att de skulle ha henne på dagis.
Matte Elinor Vestergaard menar att de genom dagiset lärt sig massor om Selma; ”De är ju extremt duktiga på hund”.
Gillar rutiner
– Det visade sig vara jättebra för Selma gillar rutiner och blir trygg av det, och hon trivs verkligen här, säger Elinor. Dagiset är viktigt för både oss och Selma, genom personalen har vi lärt oss massor om henne, de är ju extremt duktiga på hund. Första gången Selma var på besök lämnade Elinor henne bara en timme. Sedan ökades tiden på i takt med vad Selma klarade av och på en vecka var hon fullt inskolad.
Flexibel under inskolningen
– Det tar vanligtvis bara en vecka eller två att skola in en helt ny hund, säger Mimmi Bodén, driftansvarig på ett av Hund i Centrums tre dagis. Men det kan ta längre tid och som ägare behöver man vara beredd på det och vara väldigt flexibel under inskolningen. Innan Selma lämnades för sin första inskolningstimme hade personalen redan träffat den lilla familjen en gång. Då ställde personalen många frågor om till exempel hennes bakgrund och vad hon gillar och inte gillar.
Berätta om din hund
– Passa på att berätta så mycket du kan om din hund. Vad har den varit med om förut? Vad har den för erfarenhet av andra hundar? Av att bli lämnad? Det hjälper oss att skola in och ta hand om hunden på bästa sätt, säger Mimmi.
Bygger relationer
På Hund i Centrum finns det 70 hundar i stora, mysigt inredda boxar. I varje box finns ungefär fem hundar. Ändå är det helt tyst och lugnt när Härliga Hund hälsar på. Dagiset jobbar medvetet med att hundarna ska vilja ta det lugnt och vila när de är i sina boxar. Förutom promenaderna har de ett aktiveringsrum där hundarna tillsammans med en hundskötare får lösa problem, göra nosework, träna på balansboll med mera. Personalen bygger på så vis relationer med hundarna och lär känna dem – vilket underlättar när det kommer in en ny individ.
En i taget
– Det allra första som händer vid en inskolning är att vi tar en promenad ihop. Jag brukar ta den nya hunden på min vänstra sida och de andra fyra på höger. Jag känner ju dem väl och kan styra upp dem om det behövs, säger Mimmi. Selma ska dock få träffa en hund i taget från sin nya flock. Idag har hon en dejt med Bullen. Först kopplar hundskötaren Rasmus Ringström Selma och går ut på gatan utanför dagiset. Sedan kommer Mimmi med Bullen vid sin sida. Rasmus glider lugnt upp på Mimmis andra sida, hon hakar fast Selmas koppel i sitt bälte och går sedan iväg med båda hundarna.
Nyfikna blickar
Hon pratar vänligt och lugnt med dem. Selma och Bullen slänger några nyfikna blickar på varandra medan de går gatan upp, men traskar lugnt kvar på varsin sida om Mimmi. Efter en kort, odramatisk promenad där hundarna vid något tillfälle nosat på samma gräsfläck återvänder vi till dagiset där Rasmus väntar och tar över Selma igen. De går på ett litet led in i den tomma boxen där Bullen brukar vara med sitt gäng.
Tittar på kroppsspråket
– Första dagen är vi minst två hundförare som är med hundarna i boxen. I början är de kopplade, säger Rasmus. Vi tittar väldigt mycket på kroppsspråket; på svansen och öronen till exempel. Glada öron är oftast lite framåtriktade men är de för långt fram kan det tyda på att de är spända och säger ”gå inte nära mig”. I början sitter personalen ner med hundarna i boxen. Verkar allt lugnt kanske de går ut en stund nästa dag och står utanför. Sedan flyttar de sig längre och längre bort från boxen men har hela tiden ett öga på hundarna. Varken Mimmi, Rasmus eller dagisets ägare Jeanette Trotta har varit med om att hundar har börjat slåss vid en inskolning.
På hunddagiset ”Hund i Centrum” jobbar Mimmi Bodén, driftansvarig, ägaren Jeanette Trotta och Rasmus Ringström, hundskötare.
Har god överblick
– Vi rör oss ju hela tiden i lokalen och har en god överblick eftersom vi ser över boxkanterna. Hundarna ser och hör oss hela tiden, de verkar sällan känna sig ensamma och blir fort trygga, säger Jeanette. Den längsta inskolningen hon varit med om tog tre veckor. Det var en blyg hund som behövde vänja sig vid både miljö, människor och andra hundar.
Funkar med de nya kompisarna
– Det absolut viktigaste är att du som hundägare är beredd på att det kan ta tid och under den tiden behöver du vara flexibel och tillgänglig. Du kan aldrig bara lämna in din hund på dagis och så är det klart sen, säger Jeanette. Hur gick det då för Selma? Det visade sig att Bullen och Selma inte var en hundraprocentig match, så Selma fick byta till en annan grupp. Efter några dagar hade hon träffat alla hundar i den gruppen och allt verkar funka med de nya kompisarna.
TEXT OCH FOTO Lena Gunnarsson
Se artikeln i sin helhet här. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Mehrnoosh Aboulhasani Basiri » Hunddagis utbildning:  ”Hejsan Jag vill verkligen arbeta i hunddagis och ha erfarenhet,men jag behöver t..”

  • Roxana Dradici » Hunddagis utbildning:  ”Hej jag undrar om hunddagis utbildningen som ska börja i oktober . Vad kostar ut..”

  • ingrid Lingmark » CECS:  ”Verkar vara Addison. Min hund f 98 blev feldiagnosticerad, fick fel medicin mot ..”

  • Maricka » Hund i centrum i GP i helgen:  ”Bästa dagiset och bästa Mimmi”

  • Linda » CECS:  ”Var kan jag läsa om dieten? Har en phalene på snart 6 år som haft tre sådana här..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln