Värmeslag

Värmeslag
Temperaturen i en bil stiger snabbt till runt 85 grader - även om bilen står i skuggan med öppna fönster och det bara är runt 20 grader utomhus. Det är livsfarligt för en hund som snabbt blir överhettad och medvetslös. Hundar kan inte svettas som oss människor utan kan bara reglera sin kroppstemperatur genom munnen/tungan och trampdynorna. En hund kan också bli påverkad av promenader i starkt solsken. En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går vidare till att hamna i chock.

Agrias veterinär: 
Lämna aldrig hunden i bilen. Att ta med hunden på stranden i full sol är inte heller någon bra idé. Om hunden drabbats av värmeslag är första åtgärden att sänka kroppstempen. Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med cirka tjugogradigt vatten, inte iskallt - alternativt ställ ner hunden i vatten. Huvud, tassar, mage och ljumskar är effektivast.  Går nerkylningen för snabbt kan hunden börja frossa och krampa. Kontakta veterinär om hundens allmäntillstånd är påverkat.

Det finns flera smarta hjälpmedel för sommarens varma dagar för er hund. Exempel på det är Silverfilt, Kyldyna, Kylväst m.m. 

Om ni ändå vid något tillfälle inte har något val och måste lämna er hund i bilen så se till att ni står i skugga, ha silverduken över, frisktvatten med fri tillgång, krok för att hålla uppe bakluckan och skriv en lapp med ert mobilnr och vilken tid då ni lämnade er hund i bilen.
Nu är det vanligare att människor slår sönder rutor för att hjälpa hundar, då kan det underlätta för alla att lämna en lapp. Termometer i fönstret kan också vara bra.

Det finns vätskeersättning att köpa till hund från tex Royal canin.
Du kan även blanda din egna vätskeersättning:
Blanda 1 liter vatten + 1 msk druvsocker eller honung + 1 tsk salt
Ge tex me en liten spruta i mungipan.
Saltet gör att hunden inte spyr upp vätskan lika lätt.

Man kan spetsa vattnet med lite buljong, laktosfri mjölk eller fil om hunden inte gillar att dricka vatten i värmen. 

Kylfilt och dyna finns tex på dogman.se att köpa eller i de flesta nätbutiker och djuraffärer.

Ta hand om varandra i värmen!


Källor: Agria, SKK

Etiketter: värmeslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kajsa » Goingen Vincent söker nytt hem!:  ”Hej! Vart är han uppfödd? ”

  • Jesper | Jojna Support » Jojna vår hunddagis app:  ”Alla användare har fri support! Hör av er om ni behöver hjälp eller har frågor. ..”

  • Mehrnoosh Aboulhasani Basiri » Hunddagis utbildning:  ”Hejsan Jag vill verkligen arbeta i hunddagis och ha erfarenhet,men jag behöver t..”

  • Roxana Dradici » Hunddagis utbildning:  ”Hej jag undrar om hunddagis utbildningen som ska börja i oktober . Vad kostar ut..”

  • ingrid Lingmark » CECS:  ”Verkar vara Addison. Min hund f 98 blev feldiagnosticerad, fick fel medicin mot ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln