Epilepsi hos hund

FASER I ETT EPILEPTISKT ANFALL


Fas 1: Förändringar i hundens beteende före anfallet
Den första fasen i ett epileptiskt anfall kännetecknas av en förändring i hundens beteende (även kallat aura). Du lägger kanske märke till ett eller flera av följande tecken:
Förändringar i hundens rörelser, som att den går fram och tillbaka eller slickar sig om munnen
Förändringar i hundens kroppsliga funktioner, som att den dreglar, kissar eller kräks
Förändringar i hundens orosnivå, som att den söker uppmärksamhet, gnyr, skäller högljutt eller drar sig tillbaka och gömmer sig
Allt eftersom du lär dig mer om epilepsi och lär känna din hunds anfallsmönster blir du bättre på att känna igen dessa ibland svaga förändringar i hundens beteende. Du kanske till och med lär dig att förutsäga när din hund är på väg att få ett anfall.

Fas 2: Anfallet
Denna fas, som är själva det fysiska anfallet, är det som de flesta förknippar med epilepsi. Det kan vara obehagligt om du inte vet varför det sker.
Normalt startar ett anfall med att musklerna blir stela. Sedan faller hunden kanske på sidan med benen utsträckta och huvudet bakåtböjt. Den kan utföra stela, ryckiga eller paddlande röresler med benen – det kan se ut som om hunden springer. Hunden kan darra, bajsa eller kissa på sig eller kräkas. Den ger ofta ljud ifrån sig, t.ex. skäller eller gnyr, och dreglar. De flesta hundar andas också snabbare och häftigare, och i vissa fall kan tungan se mörkare ut.
I allmänhet varar ett anfall bara några minuter, men är du med hunden under anfallet kan den tiden ofta upplevas som mycket längre. Därför är det mycket viktigt att du försöker ta tid på anfallet (se avsnittet "Praktiska verktyg" för mer information om hur du kan göra detta). Det hjälper dig och veterinären att avgöra om man behöver ingripa med akutmedicin för att häva anfallet.
Om hundens anfall varar längre än fem minuter eller om den har flera anfall samma dag bör du omedelbart kontakta din veterinär.

Fas 3: Förändringar hos hunden efter ett anfall
När anfallet är över kan det hända att din hund ligger orörlig på golvet en stund innan den reser sig. Det är helt normalt, och de flesta hundar uppvisar någon form av förändring i beteende. Dessa förändringar kan dröja kvar i allt från några minuter till ett par dagar. Exempel på förändringar är:

  • Sämre orientering och vinglig gång som gör att hunden stöter in i saker
  • Ökad hunger och törst
  • Okontrollerad tarm- och/eller blåsaktivitet
  • Muskelsvaghet
  • Tillfällig

Källa: epilepsihund.se
Foto: Agria
Etiketter: epileptiskt anfall

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln