Kennelhosta

Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom hos hund.
 
Flera olika smittämnen är inblandade. Vissa smittämnen kan ensamma orsaka typiska kennelhostesymtom, medan andra smittämnen främst förekommer i kombination.
Typiska symtom på kennelhosta är akut insättande hostattacker. Hundarna kan hosta så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem. Djurägaren tror ibland att hunden satt något i halsen. Ofta har hunden också en kort febertopp i samband med starten av hostan.

När ska hunden stanna hemma?
En hund med akut hosta tydande på kennelhosta bör inte träffa andra hundar eller vistas i miljöer där många hundar rör sig, i och med att det är en smittsam sjukdom.
Baserat på vetenskapliga studier bör en hund som har kennelhosta inte träffa andra hundar eller vistas på hundklubb, hunddagis och liknande under två veckor från det att den började hosta, eftersom det är under denna tid en hund som längst kan vara smittförande med CPIV-2 och CRCoV

Behandling av sjuka hundar:
De flesta hundar med kennelhosta tillfrisknar utan behandling eller efter behandling med enbart hostdämpande medicin från veterinär. 
Kontakta din veterinär för råd om vad som kan vara lämpligt till just din hund. 
Hunden behöver lugn och ro och ska inte ansträngas under eller direkt efter sjukdomsperioden.
Det är också lämpligt att kontrollera temperaturen på hunden åtminstone dagligen.
Om hunden har kvarstående feber eller får feber igen efter några dagars hosta bör kontakt tas med veterinär.
Detsamma gäller om hunden får påverkat allmäntillstånd eller får svårt att andas.

Vaccination
De flesta hundar vaccineras idag mot CAV-2 när de får sin vaccination mot valpsjuka och HCC eftersom HCC-vaccinet utgörs av en försvagad stam av CAV-2.

Det som i Sverige i dagligt tal kallas "vaccin mot kennelhosta" är ett vaccin mot antingen bara hundens parainfluensavirus eller ett kombinationsvaccin mot parainfluensa och bordetella. Om hunden ska träna eller tävla eller vistas på hunddagis eller kennel är det bra att hålla hunden vaccinerad mot kennelhosta.

Vaccinet ger inte skydd lika länge som vaccinerna mot parvovirus, valpsjuka och HCC så hunden behöver vaccineras mot kennelhosta oftare, troligtvis årligen. Det finns idag inget vaccin mot CRCoV. 

Hund i centrum rekomenderar vi att ni varje år tar kombinationsvaccin, då detta är det som hjälper bäst. 
Detta tas i form av en liten "nässpray" i näsan hos vetrinär. 
På dagis har vi märkt att just kombinationsvaccinet har fungerat bäst!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln