Fråga till beteende konsulten. 

 Hej, jag har en hund som äter det mesta. Helst stenar. Vi är så oroliga för honom. Vad kan vi göra för att få honom att sluta upp med det här beteendet?
 
Svar:
Mitt första råd är att åka till veterinären för att eventuellt kunna utesluta fysiska problem med mun, svalg eller mage.
 
Visar det sig att det inte är problem fysiskt skulle jag dels vilja tillfredsställa hundens uppenbara behov av att äta saker genom att berika maten/matsituationen. Att få sin mat serverad i en skål är för många hundar ganska oinspirerande.
Hundar är gjorda för att äta lite grann under hela dagen. Leta i sopor, rester och eventuellt fånga smådjur. Försök att efterlikna dessa beteenden genom att dels fördela maten över dygnet och till olika platser.
Ta med maten ut, låt hunden söka efter den, stoppa den i håligheter i träd, i en aktiveringsleksak eller i en PET-flaska. Ge gärna hunden ben som den får gnaga och slita i - det här är behov din hund kanske behöver få utlopp för.
 
En annan sak vi kan göra är att öva hunden i impulskontroll även kallat Doggie Zen. Att på ett vänligt sätt lära hunden att avstå för att få lov  - det lönar sig att avvakta - kan vi få mer kontroll på situationen i skarpt läge. Det finns utmärkta videos av impulskontroll/Doggie Zen samt positiva förbudssignaler "Leave it" på YouTube. Här är en video på hur vi lär hundarna att inte stjäla mat inomhus men den går också att använda utmhus.
 
Bestraffar vi hunden eller förbjuder den att äta saker genom att ta i hunden, bli arga eller rycka i den för att den äter är risken mycket stor att det leder till att hunden undviker oss och försöker hitta "kryphål" där den kan skynda och äta i alla fall.
Alternativet är att vi är så obehagliga att det inte är värt att äta - och hur roligt är det att ens hund är rädd för oss? Roligare är det att göra träningen till en bra aktivering och stärka samarbetslusten!
 
Äter din hund farliga saker? Öva in munkorg (film på hur du kan göra här men det finns också många fler) och använd den tills du har ett 100 %igt fungerande positiv signal på att gå bort från farliga eller bara motbjudande ätbara saker.

Mvh/ Anna Lindquist, beteende konsult på Hund i centrum och kungliga hundar.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln