Fråga till beteendekonsulten 4

Fråga:
Jag har en hund som hatar att åka bil. Jag försökte träna detta mycket då hon var valp (nu är hon 5 år), men ingenting verkar hjälpa. Har du något råd?
 
Svar:
Det är mycket individuellt vad som orsakar oro över bilåkande. De vanligaste orsakerna är åksjuka, för mycket utrymme - hunden kanar runt och känner sig otrygg, att hunden inte ser ut eller ogillar känslan av att inte ha balans.
 
Här följer några råd du kan testa
 

  • Sitta i baksätet med bälte och sele istället för bur
  • Sitta i framsätet med bälte och sele istället för bur
  • Öva balansträning så som balansboll, Dog Parkour etc.
  • Täcka för buren med en filt så att det blir en trygg koja
  • Höja upp hunden så den kan se ut
  • Träna hunden i så kallade burlekar (YouTube är ett hett tips) så att den älskar sin bur
  • Så ofta som möjligt åka till platser hunden tycker är roliga
  • Ha fetvadd i hundens öron (öva på det innan) för att dämpa eventuellt obehagliga ljud från bilen
  • Ha det mörkt och svalt i bilen

 
Det är också vanligt att hundar är åksjuka. Det behöver inte visa sig i att de kräks, men det kan ändå vara en idé att utesluta det genom att pröva åksjuketabletten Postafen. Ta de i god tid så att de får verkan.
 
Ett verktyg som hjälpt många bil-rädda hundar är att spraya lugnande doftspray så kallad Adaptil Spray (DAP) i bilen. Substansen innehåller feromoner likt de hunden fick från sin mamma i valplådan och är för många hundar en doft av trygghet och lugn.
 
Testa en av de här åtgärderna i taget för att kunna utesluta snarare än alla på samma gång. Fungerar ingen träning kan det vara en idé att kolla upp ifall hunden har öroninflammation. Har hunden det kan det göra ont att åka i bil i och med ljud, rörelser och  balanssinnet som sitter i örat.

Info om vår beteendekonsult Anna Lindquist finner ni här. 

Foto:Trafikbloggen.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln