Fråga till beteendekonsulten 3

Fråga:
Jag har en liten hund som gör utfall mot cyklister. Hur ska jag göra för att träna bort detta beteende? Jag har en Boston terrier på 4 år.
 
Svar:
Saker som rör sig (snabbt) kan för våra hundar vara väldigt eggande. Det kan antingen uppfattas som hotfullt/obehagligt som man vill skrämma bort. Det kan också ses som någonting spännande man vill följa efter men som man förhindras att göra på grund av kopplet. Det senare kan skapa en frustration hos hunden som tar sig uttryck i ett  utfall.
 
Oavsett anledning till att hunden gör utfall är det några saker vi behöver utgå ifrån
 
När hunden gör utfall visar den att situationen för svår för den. Cyklisten kom för nära, för snabbt eller någonting annat som kändes för svårt för att ignoreras. Jag upplever att det vanligaste orsaken är avståndet. Det läskiga/spännande är så nära att jag inte kan låta bli att agera mot det. Som tur är är det också avståndet till det läskiga (till skillnad från hastigheten det läskiga rör sig i ) vi kan förändra i verkligheten - vi kan röra oss längre ifrån eller närmare!
 
Banna inte hunden när den gör utfall. Det som då händer är att vi associeras med obehag och är cyklisten tillräckligt obehaglig/spännande kommer hunden kommer försöka undvika oss bättre nästa gång situatioenn uppstår.Svälj irritationen, försök ta dig ur situationen och gör en minnesanteckning att göra situationen enklare nästa gång (se ovan)
 
Som beteendekonsult försöker jag alltid utreda orsaken till hundens beteende. Åtgärderna kan skilja sig åt beroende på om hunden är frustrerad/entusiastisk eller känner sig rädd/hotad. Likhetena oavsett orsak är dock att jag alltid tränar på ett avstånd där hunden inte gör utfall. Det kan kännas omvänt - som att vi då undviker problemet eller låtsas som om det inte finns. Men faktum är att det inte sker någon inlärning när hunden väl gör utfallet. Inlärning sker när hunden är lugn och mottaglig för information.
 
Hitta därför ett avstånd till cyklister där hunden är lugn och belöna med exempelvis beröm och godis för att den tittar lugnt. När du övat där tillräckligt många gånger för att hunden inte intresserar sig längre kan du succesivt närma dig. Se hundens reaktioner som information: är hunden lugn? Bra, fortsätt där du är eller närma dig. Är hunden okontaktbar, börjar hetsa upp sig? Backa. Situationen är för svår och ingen inlärning sker. Hunden får här information om vad som lönar sig = lugn.
 
Fortsät såhär tills ni är så nära att cyklister kan passera er utan reaktion, men våga ändå vara generös med beröm och godis. Åtminstone när de är extra duktiga.  Hundar jobbar - precis som vi - för lön.
 
Metoder att titta närmare på är "Skvallerträning" och "BAT "(Behaviour Adjustment Training).

Anna Lindquist är vår duktiga beteendekonsult som mer än gärna hjälper er om ni har något oönskat beteende hos er hund som ni behöver hjälp med. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln