Frågor till beteendekonsulten 2

Fråga: 
Jag har en hund som inte gillar godis eller leksaker. Hur ska jag få min hund att bli motiverad till att träna då vi precis börjat gå en vardags lydnads kurs. Hur ska jag belöna för att få honom att hålla intresset uppe, detta gäller även då vi är hemma och övar mellan kurs tillfällena.

Svar:
När det gäller hundar som är svårare att motivera är det några saker som är viktiga att tänka på.
 
Dels behöver vi tänka på att alltid röra våra belöningar och våra signaler från hundarna istället för emot de. Att röra sig från hunden är inbjudande medan det kan verka hotande att gå emot hunden. 
 
Vi kan även behöva tänka på belöningar på ett annat sätt. Godis och leksaker är mycket användbara belöningar, men för många hundar är det mycket mer intressant att lukta, titta på de andra hundarna, springa med matte, leka med en kompis eller gå ut på promenad.
Fråga dig själv "Vad får min hund att vifta på svanen och bli helt uppslukad?" . Gör det! Exempelvis be hunden sätta sig ned och belöna sedan med att få gå och lukta på en god doft! På det här sättet sitter du inne på allt det roliga i omvärlden hellre än att tvinga hunden att tycka om godisen eller leksaken.
 
Jag brukar tänka att vi köpslår med våra hundar när vi tränar. Jag frågar min hund: om du gör det här åt mig så kan jag erbjuda det här. Är det en deal? Exempelvis: Om du tar ögonkontakt får du tillgång till den där goa doften. 
Tycker hunden att det är en shysst överrenskommelse kommer hunden vara mer sugen på att samarbeta och ha mer intresse av att ta ögonkontakt nästa gång än om du förbjuder hunden att göra det den vill och kräva att den ska lyssna på dig istället.
 
Det finns dessutom en bonus-effekt i att det i exemplet inte finns något motsatsförhållande i att göra det hunden vill och att göra det jag vill. Det innebär med andra ord att hunden kommer ha mer lust att göra det du vill därför att det förknippas med det hunden vill göra.
 
En annan sak vi behöver tänka på är att hålla passen så korta att hunden inte hinner tröttna - ännu hellre be om mer.
En enda repetition av ett beteende, massor av det hunden gillar (Jackpot) och sedan avbryta kan ge hunden en mer-smak. "Hallå, jag var inte klar!".
 
Det kan handla om att skapa en situation där det är lätt att göra rätt: ha hunden kopplad hellre än lös, i en enkel miljö (hemma i köket) hellre än i hundrasthagen med mycket andra distraktioner.
Invänta ögonkontakt, berömma massvis och sedan koppla hunden för en promenad (om den tycker det är roligt).
 
Vill vi ändå hemskt gärna använda godis och leksaker kan vi göra de mer intressanta genom att knyta leksaken eller godisen i ett snöre och dra på marken från hunden. Det är få hundar som kan motstå saker som rör sig ifrån de - även om hunden först kanske inte äter godisen utan det kommer i ett senare skede.

Mer info om Anna!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln