Frågor till beteendekonsulten

Fråga
Jag har en golden retriever tant på 10 år. Hon börjar skälla och klättra på mig och min nya kille då vi kramas. Hur ska jag agera för att få henne lugn? Och helst slutar upp med detta beteende helt.
 
Svar: Jag tolkar din hunds beteende som att hon blir orolig. Att klättra på oss och skälla är två vanliga beteenden för att hundar ska få vår uppmärksamhet. Det är inte ovanligt att hundar blir oroliga när vi har kroppslig närhet. Vi kan aldrig veta säkert vad våra hundar känner, men en vanlig teori är att hunden ser den kroppsliga närheten som en begynnande konflikt och därför vill dela på oss. Hundar är konfliktlösande djur som har en mängd signaler som lugnar och är fredliga. Att dela på individer är en av de.
 
Ett sätt man kan testa för att få hunden lugn är att prata med den och berätta att det inte är någon fara. Undvik att banna hunden då det oftast endast spär på hundens misstanke om att det är någonting otrevligt på gång och kan bli mer "blidkande".
 
Ett annat sätt är att associera situationen med någonting trevligt. Exemeplvis ett be eller slänga godis på marken innan hunden blir orolig.
 
För att ändra beteendeet på lång sikt eller få beteendet att sluta helt behöver vi  troligtvis träna succesitvt genom att först ta i varandra, ge hunden en godis, lägga armen om en annan person, ge en godis, likna en kram, ge en godis. Som du märker närmar vi oss en längre kram steg för steg.
 
Här gör vi det hunden upplever som läskigt mycket mindre läskigt genom att göra det i små steg och vi belönar med godis för att ändra associatinen. Blir din hund ändå orolig har du troligtvis gått för fort fram och behöver minska stegen.
Lycka till!

Anna Lindquist
Kontakt
anna@kungligahundar.se
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln